София е шампион по развитие на трудовия пазар през последните пет

...
София е шампион по развитие на трудовия пазар през последните пет
Коментари Харесай

В милионна София безработните са само 13 хиляди

София е шампион по развиване на трудовия пазар през последните пет години - към края на 2018 година броят на безработните лица е намалял до едвам 13 хиляди, а безработни висшисти съвсем няма. Това демонстрира разбор на работната ръка в столицата, направен от Института за пазарна стопанска система. В същото време заетостта съвсем е достигнала тавана си - 750 000 души. Нуждата от фрагменти от ден на ден ще се запълва с " импорт " на служащи от други области или с активиране на " сребърния фонд " - т.е. на хора, които са се пенсионирали. 

София се отличава по просветителната конструкция на заетите - от 2014 година насам в столицата висшистите са болшинство, докато в другите области доминират хората със средно образование. През 2017/18 година пораства заетостта даже в групата на недоучилите - с главно и с по-ниско обучение, евентуално тъй като изчерпването на по-квалифицираните фрагменти притиска бизнеса да снижава критериите си за наемане. Допълнителен фактор е и растежът на строителството след 2015 година  - сектора, който традиционно наема висок дял хора с по-ниско обучение, разяснява Адриан Николов от ИПИ. 

 Резултат с изображение за работа претовареност

В София има забавни разбърквания на заетостта по браншове. Персоналът в търговията и опазването на здравето се свива. Въпреки това комерсиалният бранш остава най-многолюден -  с близо 140 хиляди души в края на 2018 година На второ място обаче са осведомителните и информационните технологии, а те заедно с аутсорсинга на бизнес процеси и услуги прибавят най-вече нови работни места в последните години, демонстрират наблюденията на икономистите. Увеличават се и работещите в сферите на финансите и застраховането, а също и в организациите за недвижими парцели.

 

БОГАТИ И БЕДНИ

Всеизвестно е, че в столицата заплатите са най-високи. Но ножицата по браншове е огромна и се разтваря от ден на ден. Има обаче обилни разлики в заплащането сред обособените стопански действия. В IT бранша междинната заплата към този момент надвишава 3800 лева, докато в агросектора, хотелите и заведенията за хранене междинното брутно заплащане не стига и 1000 лв., най-малко на хартия. Анализаторите от ИПИ прецизират, че заплатите в туризма и селското стопанство надали са толкоз ниски, просто в тези отрасли част от приходите са " сиви " - не се регистрират, с цел да се заобикалят налози и осигуровки. Според прогнозата на ИПИ до края на 2023 година междинната заплата в столицата ще доближи 2000 лева.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР